Cilt Kuruluğu Nedenleri! (7 Maddede Çözüm)

Pluskadin

Cilt, insanların doğuştan sahip olduğu giysidir. Ancak bakımı yapılmazsa eskir ve yıpranır. Cilt kuruluğu nedenleri cildin önemli sorunlarından biridir. Cildi kuru olan kişi kaç yaşında olursa olsun, cildin pul pul dökülmesiyle karşılaşabilir. Fakat bu sorun yalnızca kuru cilde sahip olanlar için değil, kış mevsiminde yağlı cilt tiplerinde dahi görülebiliyor.

Cilt bakımında önceden alınan önlemlerde kuruluğu giderir. Burada sizlere önce cilt kuruluğunun oluşmadan önce önüne geçmek için cilt kuruluğuna iyi gelen besinleri anlatacağım. Cilt kuruluğunun önüne geçmek için en çok dikkat etmeniz gereken, cilt tipiniz ne olursa olsun krem formunda iyi bir güneş koruyucu kullanmanız. Kadın ya da erkek olun, kışın el ve yüzünüz için en iyi kreminiz bu olmalı.

cilt kurulugu nedenleri

Cilt kuruluğu neden oluşur? Cilt kuruluğu özellikle ani iklim değişikliklerinde görülmekle beraber, soğuk havada kendini daha yoğun hissettirmektedir. Fakat yaz aylarında aşırı güneş altında kalmanız, sık sık havuzda yüzmeniz, kış mevsiminde ise daima kalın ve örgü kıyafetler tercih etmeniz de cildinizin hızlı kurumasına sebep olabilir. En belirgin cilt kuruluğu nedenleri ise sıvı tüketiminizin az olmasıdır. Sıvı deyince aklınıza sadece su gelsin. Çünkü hiçbir içecek suyun yerini tutamaz. Bu arada, özellikle altını çizerek bahsetmek istediğim bir neden de, çay kahve gibi içeceklerin sık tüketilmesi de cilt kuruluğuna sebep olur. Su tüketimi günde en az 8 bardak olmalıdır. Daha az olmamasına dikkat edin.

Cilt kuruluğu tedavileri: Duş sürenizi çok uzun tutmamalısınız. Duş esnasında ya da el ve yüzünüzü yağlı sabunlarla yıkamaya özen göstermelisiniz. Ellerinizi her yıkadığınızda yağ oranı yüksek nemlendiriciler sürmelisiniz. Cilt kurulluğu cildinizin pul pul dökülmesinin yanı sıra kaşıntı, kızarıklık ya da şişliğe bırakırsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

Patates, kuru kayısı, ciğer ve havuç gibi A vitamini yoğun olan gıdalar, taze veya suyu sıkılmış turunçgiller, brokoli, ıspanak, karnabahar gibi yeşil yapraklı sebzeler, balık ve balık yağı gibi Omega 3 içerikli besinler cilt kuruluğuna iyi gelir. Ayrıca susam yağı, badem yağı, çörek otu yağı, havuç yağı, ceviz yağı cilde iyi gelen yağlardandır.

cilt kurulugu neden olur

Unutmayın cildin pul pul dökülmesi yani cilt kuruluğu bir cilt hastalığıdır ve bu problem cildinizin neme ihtiyacı olduğunun alarmıdır. Cilt kuruluğuna iyi gelen her şey daha güzel bir cilde kavuşmanız içindir. Cildiniz sizi değiştiremediğiniz giysinizdir. Her türlü bakımı yapmalısınız çünkü cildinizi çıkarıp yıkayıp ütüleyemezsiniz.

Cilt kuruluğuna iyi gelen besinler

Su: Cilt, su ile beslenmektedir. Vücudunuza yeterli su almak cildin nemli kalmasına ve yaşlılık belirtilerinizin ötelenmesine yardımcı olur. Günde en az 8 bardak su içmek uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Omega-3 Yağ Asitleri: Cildinizin hücrelerinin sağlıklı kalmasına ve cildinizin bariyerlerinin güçlenmesine yardımcı olur.

Avokado: Avokado, vücudumuzun ihtiyacı olan sağlıklı yağlar içerir. Aynı zamanda bol derece E vitamini içerdiğinden dolayı avokado cildinizin nem dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Badem: Badem, E vitamini açısından zengin besinlerdendir. Cildinizin ihtiyacı nemlenme oranına ciddi katkı sağlar. Aynı zamanda cildinizdeki iltihaplanmayı azaltmaktadır.

Ispanak: Ispanak, demir ve A vitamini gibi besin maddeleri içermektedir. A vitamini vücudunuzun ihtiyacı için önem arz etmektedir.

Ceviz: Ceviz, Omega-3  yağ asitleri ve antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Cildinizin nem dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Havuç: Havuç, yüksek derece de beta karoten içermektedir. Beta karotenler, cildinizin daha sağlıklı görünmesi ve cildinizin hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.

Cilt kuruluğu için doğal yöntemler

Aloe Vera, jeli cildinizin nem dengesini korur. Doğrudan cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Hindistancevizi Yağı, Cildinizin nemlendirilmesi ve koruyucu bariyer oluşturmanıza yardımcı olur. Antimikrobiyal özelliği sayesinde ciltteki tahrişleri azaltır.

Ballı Maskeler, Bir miktar balı doğrudan cildinize uygulayabilirsiniz. 15-20 dakika beklettikten sonra yüzünüzü iyice durulamanız gerekmektedir.

Salatalık, taze salatalık dilimlerini cildinize doğrudan koyabilir ya da salatalıktan elde ettiğiniz su ile cildinize masaj yapabilirsiniz.

Cilt Kuruluğu ve Yaşlanma Belirtileri

Cilt kuruluğunun belirtileri, cildinizin yüzeyinde meydana gelen kuruma nedeni ile pullanmalar oluşabilir. Oluşan pullanmalar nedeni ile kaşıntılarınız olabilir. Cildinizde meydana gelebilecek kırışıklıklar nedeni ile ince çizgiler ve kırışıklıklarınızın görünümünü artabilir.

Cilt Kuruluğuna Ne iyi Gelir?

  • Duş alırken aşırı sıcak su ile duş almamaya dikkat edin.
  • Duş süreniz eskiden daha uzunsa, daha kısa tutmaya özen gösterin.
  • Her gün duş alma alışkanlığınız varsa, bundan vazgeçmeye bakın.
  • Banyo sonrası cildinize nemlendirici sürmeyi ihmal etmeyin.
  • Gün içerisinde bol miktarda su tüketmeye çok özen gösterin.
  • Sebze ve meyveleri taze ve bol şekilde tüketmeye dikkat edin.
  • Cildinizin kuruduğunu fark ettiğinizde nemlendirici ile besleyin.

Cilt Kuruluğu Nedenleri

Bulunduğunuz lokasyonda meydana gelen hava koşulları, cildinizin yaşlanmasının en önemli nedenlerindendir. Ayrıca sık sık banyo yapmak ve cildinize uygun olmayan sabunlar kullanmakta cildinizin kurumasına neden olabilir.

Yetersiz sıvı almanız, yani gün içerisinde tavsiye edilen sıvı miktarının altında kalmanız, cildinizin kurumasına neden olabilir.

Cildinizde bulunan doğal yağların azalması da cildinizin kurumasına neden olan etmenlerdendir.

Cilt kuruluğunun nedenleri arasında yer alan en önemli unsurlardan biri de yaşlanmadır. Yaşınızın ilerlemesi cildinizin daha çabuk kurumasına neden olacak ve bu sebeple eskiye nazaran daha çok cilt kuruluğuna neden olacaktır.

Cilt kuruluğu ile ilgili daha fazla almak istediğiniz soru ve öneri varsa, aşağıda yorum bölümünden diğer ziyaretçilerimize sorular sorabilirsiniz. Cildiniz ile ilgili daha fazla makaleye Güzellik kategorimizden ulaşabilirsiniz.

Cilt kuruluğu ile ilgili Florence hastanesinin yayınladığı makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

Makaleyi Paylaş
Bir yorum bırakın